Eiji Kikkawa + Shinku Noda

Résidence pour les étudiants de Sapporo School of the Arts

2010-05-25 by Shinku Noda






























ALTHOUGH SAPPORO SCHOOL OF THE ARTS IS AN ONLY TECHNICAL COLLEGE OF DESIGN IN JAPAN ADMITTING STUDENTS ALL OVER JAPAN, IT HAS NO DORMITORY. FOR THE FUTURE OF THIS SCHOOL, I DESIGNED A COLLECTIVE HOUSING FOR STUDENTS.

THIS FORM OF BUILDING IS EQUIPPED WITH PRIVATE SPACE WHERE RESIDENT'S PRIVACY IS PROTECTED AND COMMON SPACE WHERE PEOPLE IN THE COMMUNITY CAN GATHER.  UNLIKE DORMITORIES, THIS FORM OF BUILDING DOES NOT RESTRICT THE RESIDENTS. ANOTHER ADVANTAGE OF THIS FORM OF BUILDING COMPARING WITH APARTMENT LIFE STYLE, IS THAT THE RESIDENTS DO NOT HAVE TO SPEND TIME DOING HOUSEWORK.

THIS BUILDING IS DIVIDED INTO COMMON SPACE, EXHIBITION SPACE AND PRIVATE SPACE, AND COMPOSED OF THREE ELEMENTS: 
LIGHT AND DARK, OPEN AND COLSED, OUTSIDE AND INSIDE.

THE COMMON SPACE IS CONSTRUCTED OF POSTS, WALLS AND GLASSES, THAT MAKE THE IMPRESSION OF THE ROOM CHANGEABLE CONCERNING AREA AND LIGHTNESS. INSIDE OF THE SPACE IS NO PARTITION WALL.

THIS SITE HAS TWO AXES: NORTH-SOUTH AXIS THAT REPRESENTS ARTIFICIAL THINGS [SCHOOL BUILDING AND ART PARK] AND WEST-EAST AXIS THAT REPRESENTS NATURE [HILL AND RIVER] , SO I TRIED TO EXPRESS THE CONTRAST AND HARMONY BETWEEN THEM.

THE BUILDING TEXTURE IS EXPOSED CONCRETE THAT BRINGS A CONTRAST TO THE SURROUNDINGS.

I USE A SIMPLE FORM FOR THE BUILDING AND INTEND TO MAKE THE BORDER BETWEEN INSIDE AND OUTSIDE SPACE AMBIGUOUS.
IN THIS WAY, WE CAN BRING HARMONY BETWEEN THEM.
Posted in Label |